dimecres, 18 de maig del 2011

>> Ruta de la Ferralla

Aquesta ruta sorgeix del desig d'unir el pas equipat del Grau de la Trencanous, la Via Ferrata de la Trona i el pas equipat dels Avencs de la Febró, amb la possibilitat de fer els seus dos ràpels. És una manera de fer una excursió una mica més entretinguda i emocionant.

Cal donar les gracies a Skpat i La Trencanous per equipar tant eficaç i altruistament aquest tres punts de les nostres muntanyes.

El disseny de la ruta el vam crear amb el requisit de repetir els mínims camins i amb una longitud acceptable, per tal de no fer més dura la ruta. Tot i això, es repeteix un petit tram al Grau de Racons, per tal d'accedir i sortir de la via ferrata de la Trona.

El dissabte 9 de març del 2011, decidim per fi, provar la ruta. S'inicia deixant el cotxe a l'alçada del kilòmetre 15'6 de la carretera T-704 (Maspujols-La Mussara). Allí mateix surt el sender que ens portarà, passant per la Font del Roure i vorejant els cingles de la Covallonga fins el grau de la Trencanous.
Sender pels cingles de la Mussara Cingle sota les antenes de la Mussara
Sender Cingle
Anirem seguint els cingles, fins trobar una fita que indica les vies d'escalada de la Covallonga i l'Espantaocells. Pujarem pel petit sender, i de nou trobarem una fita amb indicacions de les vies d'escalada. Nosaltres busquem el "Grau de la Trencanous", que queda just darrera de la fita.

Fita a vies Covallonga i Espantaocells Inici Grau Trencanous
Fita I Fita II i inici Grau Trencanous
Recordo que fa molts anys ja vaig fer aquest grau de baixada, ja que després de fer les vies d'escalada Covallonga o Facilonga, hi havia l'opció de baixar desgrimpant aquest grau per una corda fixa, enlloc de fer el segon ràpel.


Comencem la pujada per uns esglaons clavats a la pedra, que ens fan pujar uns pocs metres, per després flanquejar a la dreta, ajudats d'un cable de vida. A partir d'aquí, es puja per la canal seguint el cable d'acer.


Primer pas del Grau de la Trencanous
Inici del grau de la Trencanous

Pas del Grau de la Trencanous
Flanqueig a la dreta - Grau de la Trencanous

Tram inicial del Grau de la Trencanous
Vista enrere, a l'inici de la canal - Grau de la Trencanous

Final de la canal - Grau de la Trencanous
Final de la canal - Grau de la Trencanous

Un cop finalitzat el Grau de la Trencanous, seguim el sender, passant pel mig de la pròpiament dita "Cova Llonga". D'aquí ens dirigim, tot cinglejant cap a les antenes de la Mussara a la Plana del Rei. Desconeixem si hi ha cap camí que uneixi aquests punt, per lo que nosaltres vam fer uns centenars de metres per la carretera, fins trobar de nou un camí que ens permetés deixar l'asfalt i arribar a les antenes.



Balma Cova Llonga
Cova Llonga

Sender pels cingles de la Cova Llonga
Pels cingles

Camí a les antenes de la Mussara
De camí a les antenes de la Mussara
Deixem les antenes enrere i anem en direcció al Mas d'en Joan Pau (mas en ruïnes), passant pel Coll de les Saleres i el bosc del Petaca. Un cop arribats a l'alçada del mas d'en Joan Pau, seguim el camí de baixada, per anar a buscar el Grau de Racons, per on baixarem.

Camí per les antenes de la Mussara
Fent senders...
Camí pel bosc del Petaca
Bosc del Petaca I
Pi curiós al bosc del Petaca
Bosc del Petaca II
Arribem al Grau de Racons i baixem per ell,en busca de la base de la paret del grau.

Inici i cartell del Grau de Racons
Grau de Racons
Continuarem resseguint la paret, fins trobar l'inici de la via ferrata de la Trona. Començarem amb un primer tram vertical, amb esglaons a la paret, per seguir amb un flanqueig a la esquerra i un petit tram vertical que acaba en una feixa prou ampla. En aquest punt, podem anar a la dreta i abandonar la ferrata o cap a l'esquerra i continuar, tot entrant a una especie de cova on trobem un vivac, des d'on podem muntar el ràpel.

Inici ferrata de la Trona
Inici Ferrata
Primer tram vertical - Ferrata de la Trona
Primer tram vertical

Tram horitzontal - Ferrata de la Trona
Flanqueig a l'esquerra

Final tram horitzontal - Ferrata de la Trona
El flanqueig un cop acabat.
Arribant instal·lació ràpel - Ferrata de la Trona
Fi del tram vertical.
Un cop en aquest punt, rapelem els 10 metres que ens separen de la petita feixa d'on flanquejarem a l'esquerra per trobar el petit pont tibetà. Un cop creuat el pont, continuem pujant per unes grapes, que un cop a dalt i fent un petit flanqueig a la esquerra ens deixa ja al final de la via ferrata, just a l'Hospital dels Carlins, petita balma que durant les guerres Carlistes va servir d'hospital de campanya.

Ràpel 10 metres - Ferrata de la Trona
Ràpel
Passant el pont tibetà - Ferrata de la Trona
Petit flanqueig i pont tibetà.
Pont tibetà i tram final vertical - Ferrata de la Trona
Vista del pont i inici tram final

Tram final vertical - Ferrata de la Trona
Tram final de pujada
Final de la Ferrata de la Trona
Final de la Ferrata de la Trona

Cova de l'Hospital dels Carlins
Hospital dels Carlins
Indicador de la cova de l'Hospital dels Carlins
Indicador
Un cop finalitzada la via ferrata, tornem a pujar pel Grau de Racons, tot anant cap al Mas de Joan Pau. Creuem la carretera i tot de front surt un camí que continua pujant, fins dalt de la Serra de la Mussara, on trobarem el GR-7, que continuarem en direcció Arbolí -La Mussara.

Trencall GR-7 Mussara
Anirem en direcció la Mussara

Anirem creuant-nos amb una serie de cartells indicadors, però no deixarem el GR-7 fins el Pla de l'Agustenc, des d'on en direcció a la Febró trobarem el sender que ens portarà als Avencs de la Febró.

Cruïlla al Pla de l'Agustenc
Anirem en direcció la Febró
Indicador als Avencs de la Febró
Inici sender pels Avencs de la Febró
 Un cop trobat l'avenc, nosaltres decidim baixar per l'entrada tradicional, enlloc de fer-ho mitjançant els dos ràpels, doncs està ocupat, i no sabem del cert les seves llargades...Més tard esbrinaria que són de 10 i 15 metres respectivament.

L'avenc es una llarga escletxa al terra, que arriva fins als 70 m. de profunditat en alguns llocs, i que a més està farcida de coves, alguna més evident de trobar que altres.

Inici i baixada als Avencs de la Febró
Inici Avenc de la Febró

Avenc de la Febró i cova
Avenc de la Febró i cova (al fondo)
Avenc de la Febró
Avenc de la Febró
Un cop visitada la cova més gran, i arribats al final de l'avenc, trobem unes grans plaques de roca despreses del sostre. Pugem a elles, i des d'allí surt un pas equipat amb esglaons, que ens permetrà salvar els 8-10 metres de desnivell, i sortir per dalt, a l'altre costat de l'avenc.


Pas equipat a l'Avenc de la Febró
Inici pas equipat

Pujant pel pas equipat a l'Avenc de la Febró
Pujant
Fi del pas equipat a l'Avenc de la Febró
Petit flanqueig i fi del pas equipat
Un cop dalt, seguint l'escletxa, trobem una petita escaleta que ens permet creuar l'avenc i tornar a l'altre costat.
Pas sobre l'Avenc de la Febró
Escaleta amb cable de vida
Des d'aquí desfem el camí fins el pla de l'Agustenc, des d'on baixant per la pista ens dirigirem al refugi de la Mussara, per descansar una mica i prendre una beguda fresca.

Des del refugi anirem a buscar el barranc del Colomer, que el resseguirem en baixada fins creuar-lo. D'aquí pels Plans del Mas de l'Abelló, anirem a buscar de nou el Grau de Racons, pel que baixarem anant en direcció del Mas de les Tosques. Un cop passat el Mas, agafem el camí de pujada, en direcció al Mas del Morenet, del que passarem aprop. 

Seguim el camí fins trobar una via forestal més ampla, que seguirem fins trobar la carretera. Des d'allí continuant per un sender, baixem fins trobar un altre camí, que agafarem a la nostra esquerra, i que ens portarà de baixada pel Racó de Vilanova a la Font de Roure, on podem beure una mica d'aigua. 

D'aquí al cotxe, és qüestió de minuts, tot desfent l'inici de l'excursió. 

Dades tècniques:

Temps amb parades: 8 hores 
Temps sense parades: 4 hores i 50 minuts 
Distància projectada: 15.64 km. 
Distància amb altures: 16.13 km. 
Desnivell acumulat: 765 m.

Perfil de la sortida:
Perfil longitudinal de la Ruta de la Ferralla
Perfil Longitudinal
Croquis:
Ruta de la Ferralla en perspectiva
Vista en perspectiva de la ruta
Mapa i track:



Track Ruta Ferralla a Wikiloc.

8 comentaris:

  1. Ahir un grup d'amics varem fer la vostra ruta seguint el vostre track. Una excursió preciosa. Varem fer la ferrada de la Trona i seguir fins a l'avenc de la Febró a on alguns del grup van fer el ràpel i després tots junts varem pujar per els esglaons. A on es va liar una mica la ruta va ser després del refugi. Allà va ser una mica perdedor ja que cami, camí no hi havia, però seguint més o menys pel track, varem enllaçar més endavant amb un corriol. Moltes gràcies!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gracies pel teu comentari i m'alegro que vos hagi agradat l'excursió.

      La veritat es que el tram després del refugi sense camí, es donat a que la ruta la vaig dibuixar sobre plano, i un cop varem estar al lloc, vam haver d'improvisar, i va sortir d'aquesta manera. Si torno a repetir la ruta intentaré corregir aquest tram i trobar un camí més definit.

      Salut i gràcies per comentar!!!!

      Elimina
  2. Bones gent, tenim pensat vernir aquest cap de setmana i fer la ruta de la ferralla, i completar-ho amb el Puig Pelat, que és un dels #100cims de la llista de la feec, pel tema del camí perdedor de despes del refugui hi ha alguna soluciÓ? merci

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, molt bé que os decidiu a fer la rutilla!!! Sobretot penseu en dur l'equip necessari, casc i corda.
      La corda hauria de ser de 50 metres per fer el rapel curt a l'avenc de la Febró (10+15) si no el fraccioneu i de 70 metres si feu el llarg (35 m), si no amb una corda de 25 m en teniu prou per la ferrata.
      Respecte al Puig Pelat, podreu accedir fàcilment si cap al km 2.4 de la ruta deixeu el camí i agafeu la carretera que en 100 metres os deixa a una cruïlla d'on surt una pista forestal que os pujarà als Motllats i d'allí fàcilment cap al cim.

      Sobre el camí perdedor, tot i ser de la zona i anar-hi sovint, no he tornat a passar per aquest tram des de que vaig fer la ruta... he mirat els mapes de la piolet, del Institut Cartogràfic i les fotografies aèries, i sembla que no hagi camí traçat... Però podria-ho resoldre seguint el GR fins la carretera i des d'allí seguir-la una mica menys d'un quilometre fins enllaçar amb el camí del mas de Joan Pau i el Grau de Racons o seguir el traçat que jo vaig fer pq tot i no ser un camí no recordo que fos impossible passar tot i que s'ha de fer una mica el javalí.

      Féssiu el que féssiu passat a comentar-ho al blog i deixar informació més recent sobre la ruta.

      Salut i ens veiem fent senders!!!

      Elimina
  3. no entenc el que em dius de la corda de 70m...

    ResponElimina
  4. Perdó, potser no m'explicat bé.

    Lo de la corda o comentava pq per accedir a l'avenc es pot fer caminant (com està marcat al track) o be fent ràpel des de dos punts diferents...un, sobre la gran pedra encastada, on es necessita una corda de 50m (rapel d'uns 25 m. aprox.) o des d'un altre punt més a l'esquerra, on es necessita una corda de 70m (ràpel bastant volat de 35 m. aprox.).

    En tot cas necessiteu una corda de 25 m per fer la ferrata.

    Si necessites més informació ja direu.

    Salut

    ResponElimina
  5. o sigui q si baixem a l'avenc xl cami, nomes necessitarem corda x la ferrata, no?

    ResponElimina