dissabte, 14 de juliol del 2012

>> Cova de la Rabosa

Sortida feta el 24 de març del 2012.


Ens dirigim cap al Perelló per agafar la carretera TV- 3022, que ens portaria a Rasquera. Sobre el quilòmetre 12'5, a ma esquerra, direcció el Perelló a Rasquera, surt una pista forestal en bastant bon estat. La seguim, sense deixar el camí principal, fins arribar a una gran bassa, on podem deixar el cotxe.

Croquis accés cova.

Bassa i lloc d'aparcament.
A partir d’aquí, recomano seguir el track del GPS, doncs la vegetació és tant densa i punxeguda, que intentar improvisar ens pot costar un estrip al pantaló o com a mínim esgarrinxades. Cal dir que desprès de l’incendi de Rasquera de maig del 2012, no hem tornat, per lo que no se si ha estat afectada aquesta zona i per tant ha variat molt el panorama per fer la aproximació a la cova.

Aproximació
Després d’intentar creuar el mur vegetal diversos cops, trobem el camí que ens porta a la primera boca de la cova de la Rabosa, als cingles de la serra de la Paret. Cal dir que la segona boca queda uns pocs metres més avall, i que al poc d’entrar ens porta a l’inici de la boca superior.

Entrada cova Rabosa
 La cova fa una profunditat de - 64 m. i té un recorregut de 265 m. En moltes parts de la cova, presenta una amplada superior als 50 metres, tot i no tenir grans alçades. Després de recórrer els primers metres, la cova presenta una pendent constant d’uns 45º, lo que ens ha de fer descendir amb cura. Nosaltres decidim equipar el primer tram amb una corda, per tal d’ajudar-nos en el descens i posterior ascens, doncs el terra està humit i rellisca una mica.

Instalant la corda
Descendint per la cova de la Rabosa

Cap avall !!!

Destaquen de la cova les formacions d’estalactites excèntriques, estalactites fines com agulles, les grans estalagmites, columnes, les colades i la resta de formacions, tot i la gran  trencadissa.

Formacions d'estalactites excèntriques.
 
Estalactites
Columnes

Al fons de la cova, trobem diversitat de plaques de diversos clubs, plaques conmemoratives, alguna pintada a les parets, etc.

Placa conmemorativa Cova Rabosa
Placa conmemorativa

Un sant a la cova


Material:
-         llum (imprescindible) 
-         Ressenya (recomanable): extreta del meravellós EspeleoBloc
-         casc (recomanable)
-         cordes (recomanable)
-         roba per embrutar (recomanable)

Per consultar el track de GPS o descarregar-lo, podeu visitar la web de Wikiloc.


dimecres, 7 de març del 2012

>> Vilella Alta:Grau de la Guineu - Grau d'Ardèvol

Excursió feta el 6 de maig del 2011.

Com que part de l'excursió coincideix amb l'itinerari de flora de vegetació de ribera "Riuet d'Scala Dei", del Parc Natural del Montsant, es completament recomanable fer-la durant la primavera, per la bellesa de l'entorn i l'esclat de colors i olors de la vegetació.

Davallem des de la Vilella Alta cap a la vall del riu, tot seguint el camí dels Passanants, on continuament anirem creuant-lo gracies a les passarel·les de fusta instal·lades. A més, anirem trobant tota una serie de cartells que ens informaran de les especies vegetals més representatives del bosc de ribera que ens anirem trobant, lo que ens va ajudar a conèixer i identificar una mica més la flora de l'indret.

Creuant el riu



El camí es de lo més interessant, amb tot de flors i insectes traginant, vinyes, una petita cova feta a ma en mig d'una cinglera, arbres airosos, una calavera... tot de lo més estimulant.

Flora

Flora i fauna
Camp de vinyes
Encara falta per la verema...

Calavera... potser d'una guineu?
Exploració de la petita cova.
Noguer a la vora del riu
Arribem al Tormo del Frare, una formació d'arenisques d'un to vermellós, que hem recorda moltíssim a les Roques Roges properes a la Cartoixa d'Escaladei, i que resulta una perfecta atalaia de la vall del barranc dels Pouets o de la Font de l'Àliga. Continuarem per un sender perfectament empedrat.

Tormo del Frare, amb petites balmes aprofitades

Canal per recollir aigua de pluja i dirigir-la als conreus
Graons excavats per pujar al Tormo del Frare
D'aquí tot pujant entre marges, ens dirigim a la base dels cingles, on es troba el grau de la Guineu. Ens preparem per fer les grimpades, tot seguint els cables de vida perfectament instal·lats, i que poden servir per donar-nos confiança durant l'ascensió, o per assegurar-nos amb un arnès i bagues d'ancoratge.

La base dels cingles,  cap on ens dirigirem
Grau de la Guineu
Cal destacar que aquest grau, es un dels més exposats i delicats del Montsant, i que no es apte per a persones amb vertigen, tot i que gracies a les magnífiques instal·lacions, es possible instal·lar punts d'assegurament, que poden ajudar als més porucs. Tot i això, hi han molt bones mans i és més fàcil del que pot semblar des de abaix.

Comença el primer tram equipat

Detall cable de vida

Tram vertical equipat

Petit flanqueig

Cap amunt!!!

Fàcil grimpada per finalitzar el grau
Un cop dalt del cingle, decidim anar al Mas del Dionís, també conegut per Mas Déu, que es troba en runes, però que ofereix al seu lateral una bona protecció del vent. Decidim fer una parada per dinar, i aprofitem per collir esparracs i unes "aumetlles" que hi han per terra.

Mas del Dionís o Mas Déu.

Es troba en runes i envaït per la vegetació.
Un cop satisfet l'estomac, continuem resseguint els camps de vinyes, en direcció al grau d'Ardèvol o de la la Vilella Alta, marcat per unes fites. Aquest grau, comporta una petita desgrimpada i un petit pas equipat amb un passamà, però que tot plegat no comporta gaire complicació.
Grau d'Ardèvol o de la Vilella Alta
Petita desgrimpada
Passamà instal·lat.
Ara només resta seguir les fites en baixada, fins tornar a retrobar el camí que hem fet de pujada, i desfer-lo fins la Vilella Alta.
Ens dirigim a la Vilella Alta
En resum es pot dir que és una sortida molt bonica, pel fet de combinar-se un passeig per la vora del riu, amb les seves passarel·les i l'esclat de color de la flora, amb l'ascensió al Montsant per uns graus poc transitats i bastant entretinguts de fer.

He d'afegir, que vaig prendre la decisssió de fer aquesta excursió tot llegit una ressenya del meravellós blog "Todo se andará", d'on podem inspirar-nos gracies a les seves magnífiques fotografies i explicacions per fer mil  excursions.

Les dades tècniques d'aquesta excursió són:
  • Distància projectada: 8,5 km.
  • Distància amb altures: 8,8 km.
  • Ascens acumulat: 479 m.
  • Temps amb parades: 4 h. 11 m.
  • Perfil longitudinal:
  • Croquis de la ruta:

El track de l'excursió es pot descarregar de wikiloc.